Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Sofokles - Oidipus Král

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Sofokles
Oidip král

Tato tragédie se odehrává ve starověkém řecku.
Laios, král Thébský, manžel Iokastin neměl žádné děti a obrátil se na Apolónovu věštírnu v Delfech. Bůh odpověděl, že se mu sice syn narodí, ale stane se jeho vrahem. Proto Laios nechal novorozeněti propíchnout a sepnout nohy a pověřil svého oddaného sluhu, aby dítě pohodil na hoře Kitharónu, sluha ale ze soucitu dal dítě pastýři z Korinta. Děťátko bylo doručeno zatím bezdětnému korintskému králi, Polybovi. Oidip vyrůstá na korintském dvoře a myslí si, že jeho otcem je Polybus. Na jedné hostině mu jeden opilý druh začne vytýkat jeho původ, když se ptal matky a otce, utěšovali jej v opak, ale jemu to nedalo a vydal se do Delfské věštírny. Dozvěděl se, že je mu osudem, že se stane vrahem svého otce a manželem svojí matky a otcem svým bratrům. To ho vyděsilo a utekl s Korinta, neboť si myslel, že Polybus je jeho pravým otcem, a nechtěl,m,aby se věštba vyplnila. Na cestě z Korinta zabil svého skutečného otce Laila, jež šel pro radu do Delfské věštírny.

Zatím sužovala Théby děsná obluda Sfinx, byl to okřídlený lev s hlavou a prsy panny, která zahubila každého, kdo nemohl rozluštit její hádanku(„Co je to? Má to hlas, ráno chodí o čtyřech, v poledne o dvou a večer o třech“). Oidip zabiv otce přišel k Thébám a hádanku rozluštil (je to člověk), čímž sfingu zahubil. Za odměnu dostal za ženu ovdovělou královnu Iokastu a stal se králem. S Iokastou měl syny Polyneika a Eteokla a dcery Antigonu a Isménu.

Ale brzo přichází na Théby strašný mor, lidé chodí prosit ke svému králi, aby jim pomohl. Delfská věštírna jej označila za trest bohů, který potrvá, dokud nebude ze země vyhnán Lailův vrah, žijící v odporné neřesti. Oidipus pátral po tajném viníku, obviňoval Kreona(bratra Iokaistina) a s pomocí slepého věštce Teiresia dospěl k zdrcujícímu odhalení, že viníkem je on sám. Otcovrah, manžel své matky, bratr svých dětí. Zoufalá Iokaisté, když zjistila, že věštba se opravdu vyplnila, oběsila se. Oidipus ve zběsilé hoři si vyrval oči a dožadoval se jediné milosti: být usmrcen nebo vyhnán z města jako prašivý pes. Kreon ho tedy odvádí z města.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT